Klimatmanifestation 19 mars – gasprotest i Mora

Fridays for future, i Greta Thunbergs fotspår, har den 19 mars en global samling med temat ”Inga fler tomma löften”. Läs mer på https://fridaysforfuture.org/ Klimatmanifestationer genomförs på flera dalaorter som Falun, Avesta, Mora och Orsa.

I Mora och Orsa protesteras det särskilt mot Igrene AB:s planer på att utvinna metangas i Siljansringen.

– Att idag utvinna klimatdrivande metangas är en katastrofal idé, säger Gustaf Ekeberg, ordförande i Naturskyddsföreningen Mora. Om vi ska ha minsta chans att hindra en okontrollerbar uppvärmning måste vi sluta utvinna och använda bränslen som förvärrar situationen.

I januariöverenskommelsen föreslås att utvinning av olja, kol och gas ska förbjudas fr o m år 2022. Men Igrene AB söker nu tillstånd hos länsstyrelsen och Bergsstaten för att utvinna 50 000 ton metangas/år i 25 år.

– Naturgas/metan är inte ett övergångsbränsle, så som företaget Igrene påstår. Ökad utvinning av metangas kan inte hjälpa oss att minska vår klimatpåverkan.

– Vi vill stoppa gasplanerna – häng med oss i kampen, uppmanar Gustaf. Gör ett plakat, ta kort och dela i sociala medier under #FFFMora

Se debattartikel, tidigare yttrande m.m. på https://mora.naturskyddsforeningen.se/2021/03/11/stoppa-utvinningen-av-metangas/

FB-arret: https://www.facebook.com/events/2916581878611773/

Affisch Klimatmanifestation 19 mars Mora

Kommentera

One thought on “Klimatmanifestation 19 mars – gasprotest i Mora

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.