Strålande spårningskurs i Gyllbergen gav mersmak

Emil visar och mäter spår för snöskobeklädda deltagare, foto: Mattias Ahlstedt

I början av februari träffades ett tjugotal engagerade deltagare i Tuna-Hästberg för en spårningskurs med den inspirerande Emil V Nilsson. Under fredagskvällen var det teori och under hela lördagen var det praktisk spårning i strålande vinterväder. För den tidigare oinvigda var det många nya begrepp att ta in när det gäller skillnader på bak- och framtassar, hund- och kattdjur och gångarter – för att inte tala om alla olika dynor som finns på mårddjurens framfötter. Fördelen med att alltid ha en snusdosa i fickan även om man inte snusar framgick liksom att ett lodjurs lugna lunk är en sann ögonfröjd. Emil fängslade sina deltagare så till den milda grad att det inte blev många timmars sömn innan det var dags att gå upp och bege sig ut i ett vintrigt Gyllbergen medan dagen var ännu ung. Kursdeltagarna behövde heller inte bli besvikna då lördagen bjöd på en mängd olika spännande spår från bland annat tjäder, järv, skogshare och lodjur.

I tider då licensjakterna på våra rödlistade och värdefulla rovdjur byter av varandra och debattklimatet hårdnar är det underbart att kunna uppleva något lustfyllt och lärorikt kopplat till dessa utsatta arter.

Färd i Gyllbergen, Foto: Charlotte Witt

Kommentera

2 thoughts on “Strålande spårningskurs i Gyllbergen gav mersmak

  1. Den kursen skulle jag ha velat vara med på. Jag har gjort en liten film om spår på Svärdsjön. Jag är lite osäker på en del saker som en expert säkert kan svara på.
    Är det verkligen småvessla? Är det en större skogsmus som räven tagit?

    https://youtu.be/ngUHtWdBjPA

    • Hej Stig! Jag ska titta närmare på filmen när jag får möjlighet, men just småvessla jämfört med hermelin och större jämfört med mindre skogsmus tycker jag är jättesvårt. Kanske finns det någon annan som har bättre erfarenhet av dessa? Vänliga hälsningar, Emil V. Nilsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.