Fixa grejen!

Vi svenskar lever som om vi har drygt fyra jordklot. Det betyder att vi redan i mars gjorde slut på vår del av årets resurser! Resten av året finns det egentligen inga resurser kvar till oss, om vi inte tar från människor i andra länder och kommande generationer.

Vi konsumerar prylar, möbler och kläder på ohållbara nivåer. Shopping har blivit ett intresse i sig och vi lägger mer och mer tid i butiker. Åtta av tio svenskar tycker att de ”spenderar för mycket tid och energi på konsumtion”. Den danske arkitekten och filosofen Piet Hein myntade begreppet ”Ting tar tid”. Om vi lägger lite mindre tid på att köpa nya saker, skapar vi utrymme för att ta hand om och laga de vi har.

Så gör en miljöinsats. Vårda, reparera och använd dig av kunniga hantverkare och miljöhjältar som skomakare, skräddare, mobilreparatörer, elektronikfixare m fl.
Haka på den nygamla trenden att fixa istället för att kasta. www.fixagrejen.nu

Lillian Lundin Stöt
Naturskyddsföreningen Gävleborg och Dalarna

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.