Referat David Jonstad: Jordad – ett enklare liv i kollapsens skugga

Ett 40-tal åhörare hade samlats på Mora Kulturhus & Bibliotek för att lyssna till föredragshållaren och författaren David Jonstad.

– För 15 år sedan var jag mycket urban. Plastblommor på balkongen var den enda naturkontakt jag hade. Nu skyfflar jag gödsel, odlar, gullar med får och gud bevars tar livet av dem ibland. I mitt tidigare liv var jag vegatarian.

David Jonstad är författare och föreläsare som vill höra en annan kulturell berättelse än att framsteg är exponentiell ökning/tillväxt.

– Själv flyttade jag ut på landet till en gård i Stora Skedvi i södra Dalarna. En parkeringsplats på 12 m2 på Östermalm kostade mer än vår gård med 5000 m2 mark.

– I dagens samhälle dopar vi oss med fossil energi. I jordbruket har vi till exempel gått från att använda ett års solinstrålning till att använda miljoner års solinstrålning i form av fossil energi.

1 liter olja motsvarar ca 20 dagars arbete eller energislavar. David visade en film från BBC där man i ett experiment lät en familj bo och leva som vanligt i ett hus som fick sin el från cyklister i en TV-studio. Det krävdes 80 cyklister när mannen i huset tog en dusch och när familjen satte in en kyckling i ugnen då knäcktes cyklisterna. Vi skulle behöva ca 75 cyklister/person dygnet runt och minst det dubbla om vi räknar in importen!

– Olja är civilisationens livsnerv, säger det amerikanska energidepartementet. Vi behöver stoppa in sex Saudiarabien i produktionen de kommande 15 åren för att slippa oljebrist. Dels har man börjat ta olja som är mer svårtillgänglig och dels drömmer man om att de poetiska ”fields yet to be found” ska täcka behovet.

– På människans planet i människans tidevarv (antropocen) lever vi som om det inte fanns några gränser. Men planeten har gränser och flera av dem är redan överskridna.

– Ska vi sträva efter ekologisk hållbarhet eller ekonomisk hållbarhet? Vi har satt sprätt på en massa pengar som vi egentligen inte har. Vi lånar från framtiden och har byggt upp en enorm skuldbubbla. Negativ ränta fanns inte som begrepp för några år sedan. Det är så absurt nu att bankerna ger pengar till de som är villiga att skuldsätta sig!

Forskningsinstitutet SEI har tagit fram fyra framtidsscenarier: grön vision, brun dystopi, ingen olja och syndafloden. Åhörarna fick diskutera det mest troliga scenariot i små bikupor (se bild).

Vad händer med livsmedelsproduktionen om oljetillförseln stryps?

– Om hälften av oljan försvinner får vi matbrist i Sverige. Om vi bara kan ha kvar ¼ av oljan mot nu så får vi svält i Sverige. Konflikter om mark blir mer och mer vanligt. En ny jordbruksrevolution krävs. Mer småskaligt, större variation och fler betesdjur.

Omställning – förenkling av samhället. Hur tillgodoser vi våra grundläggande behov? Nu som konsumenter, med pengar och stort fokus på teoretiska kunskaper. I framtiden som producenter inte minst av mat, med mark och socialt kapital samt breda, praktiska kunskaper.

– För varje steg vi tar bort från dagens samhällssystem ju mer frihet får vi, mer makt över våra liv och vår tid. Vi måste kliva av stolen för att kunna flytta den!

Lev livet enkelt så att andra helt enkelt kan leva.
/Gandhi

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.