Skogsskyddsstrategin: lite skog skyddad i Dalarna

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har helt nyligen presenterat ”Nationell strategi för formellt skydd av skog”. Strategin innehåller väldigt intressanta siffror och statistik, dessutom uppdelade länsvis.
 
Lokalt och regionalt görs mycket för att hitta och rädda de sista gammelskogarna.
 
– Naturskyddsföreningen Dalarnas skogsnätverk fokuserar på att få till stånd skydd av värdefulla skogslandskap som Vildmarksriket, Gyllbergen, Lungsjöån, Ore och Venjans Skogsrike. Snart ska vi ge ut en bok som heter Skogslandskap farväl. Vi hjälps åt att utbilda, hitta skyddsvärda skogar, inventera, skriva rapporter och tipsa myndigheterna.
I Dalarna är endast 65 327 ha hektar formellt skyddade s k värdekärnor av den totala arealen produktiv skog, d v s ca 3%. Det finns ungefär lika stor areal (59 337 ha) värdekärnor utan formellt skydd.
 
Formellt skydd är t ex naturreservat. En värdekärna är ett sammanhängande skogsområde som Skogsstyrelsen och länsstyrelsen har bedömt har stor betydelse för flora och fauna och/eller är en prioriterad skogstyp enligt strategin.
 
Ett intressant påpekande i strategin är att det är dyrare att restaurera skogar så att de blir biologiskt värdefulla, än att skydda redan värdefulla skogar.
 
Vi tycker självklart att de skyddsvärda skogarna måste prioriteras för skydd, säger Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna. Samtidigt menar vi att restaureringsfrågan är oerhört viktig, och inte får glömmas bort. Det är uppenbart att de politiska anslagen behöver höjas för att bevara skogens värden för människa och natur.
 
Nytt är att strategin lyfter upp värdekärnor som ligger inom 500 meter från tätorter.
 
– Vi deltar även i ”Skogen som klassrum”, en satsning på utomhusfortbildning för pedagoger och tätortsnära skogar, berättar Mattias. Skolor i Dalarna är välkomna att anmäla sitt intresse.
 
– Strategins ord räddar inte hotade skogar eller löser konflikter om skogen. Men den ger ett bra underlag för oss – och för politiker att agera, avslutar Mattias.
 
Strategin och statistiken kan laddas ner på Naturvårdsverkets webbplats:
Den ligger en bit ner på sidan under rubriken ”Mer information”, där finns också alla bilagor.
 
Naturskyddsföreningen driver nu en kampanj i sociala medier ”Vad ska vi ha skogen till?”.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.