Framtiden för Dalarnas skogar

Hur kan vi nå miljömålen på bästa sätt? Den frågan diskuterades på ett seminarium hos Länsstyrelsen i början av januari. Bland deltagarna fanns markägare, representanter för myndigheter och ideella organisationer, samt skogsnäringen. Margareta Wikström och Mattias Ahlstedt presenterade bland annat Naturskyddsföreningens idé om en ny skogspolitik som har naturens, människans och samhällets samlade behov i fokus och ett brukande utifrån de ramar som ekosystemen sätter.

– Skogsstyrelsen lyfte en intressant fråga om generell hänsyn ska vara lika generell överallt eller om man kan anpassa den till områdets karaktär och naturgivna förutsättningar. En fråga som kan väcka framtida möjligheter, berättar Margareta. Vi föreslog ett moratorium för avverkningar i skyddsvärda naturskogar för att hinna inventera och planera för de hållbara skogslandskapen, innan naturskogen är borta. Många diskussioner återstår innan vi är nöjda med skogarnas framtid, där näringen och staten måste ta sitt ansvar på allvar. Det får inte bli som det brukar, med mycket snack och lite verkstad, avslutar Margareta.

Just nu formuleras ett upprop till staten om mer pengar till skogsskydd, gemensamt från naturvården, skogsnäringen och myndigheter.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.