Bli friluftskompis

Fortsätt mötas och dela på Facebook

Friluftslivets år 2021 är slut och jag har haft glädjen att få driva projekt Friluftskompis genom Naturskyddsföreningen Dalarna. Eftersom jag endast jobbat 25% med uppdraget så har idéerna varit långt fler än det jag lyckades genomföra. Corona och GDPR har inte underlättat, men slutresultatet blev långt mycket bättre än projektmålet.

Stort tack till alla som på något sätt varit involverade i Friluftskompis Dalarna! Jag önskar att det här bara är en start och tänker låta Facebook-gruppen Friluftskompis Dalarna ligga kvar och uppmanar alla att lägga ut foto och en kort text när ni gjort något ute tillsammans med en kompis, ett sätt att dela och sprida inspiration om friluftsliv.

Gittan Matsson
Projektledare Friluftskompis, Friluftslivets år
0723 41 80 62

Min mejladress upphör vid årsskiftet och jag hänvisar till kansli.gavledala@naturskyddsforeningen.se

Sammanfattning av projektet:

PPT 21 12 15 NF FÅ Friluftskompis Lst

Slutredovisning Friluftskompis Dalarna 2021

Kopia av Slutredovisning Friluftskompis Dalarna

https://dalarna.naturskyddsforeningen.se/wp-content/uploads/sites/55/2021/12/Friluftskompis-Dalarna-2021-sammanfattning.pdf

Naturskyddsföreningen i Dalarna har fått bidrag från Svenskt Friluftsliv/Naturvårdsverket för att genomföra Friluftskompis Dalarna under Friluftslivets år. Målet är att få med så många natur-ovana som möjligt ut i dalanaturen, till exempel nykomna svenskar.

Infoblad att sprida: Friluftskompis Dalarna
Facebook-grupp: https://www.facebook.com/groups/296340365318013
Pressmeddelande: Pressmeddelande Friluftskompis Dalarna

Ta chansen att bli friluftskompis och få nya härliga upplevelser ihop. Vi samlar intresserade och gör det enkelt för alla som vill bli friluftskompisar.

Friluftskompis – enkelt och passar alla!

Fler skulle komma ut i naturen om de hade någon att vara där med. Projektet uppmanar helt enkelt till att ta med sig en kompis ut i naturen. Det kan vara en familj som bjuder med en familj från annat ursprungsland, föräldrar som tar med sig sina barn eller någon mer naturvan som tar med sig en ovan kompis.

Gå en skogstur, fiska, åk skidor, laga mat ute, pyssla i trädgården, skåda fågel eller bara gå ut med lite fika i tätortsnära natur.
Om du vill göra en aktivitet så finns tips längre ner.

Ta kort på vad ni gjort
För att vara med i Friluftskompis Dalarna så ska ni dokumentera naturupplevelsen med ett foto som ni lägger på Instagram med taggen #friluftskompisdalarna. Ni kan även dokumentera via det här formuläret https://shorturl.at/gpwW3 om ni inte använder Instagram eller inte vill vara med på sociala medier. Vi vill samla alla bra idéer!

Skriv gärna följande text tillsammans med Instagram-fotot:
• var ni är
• vad ni gjort
• vilka ni är, räcker med förnamn
• vad ni lärt er av varandra

Luften är fri!
Det är samlingsnamnet för Friluftslivets år. På luftenarfri.nu finns många tips på aktiviteter och vad som händer landet runt.
Peppa andra att anmäla sig till Friluftskompis Dalarna, både ni som vill ha en naturvan kompis och ni som kan ta med en ovan ut.

Kontakta mig om du vill veta mer!
Gittan Matsson
Friluftskompis Naturskyddsföreningen Dalarna
Tel: 0723 41 80 62
gittan.matsson@naturskyddsforeningen.se

 

Läs mer på:

Friluftslivets År https://luftenarfri.nu/friluftskompis
Kompis Sverige https://kompissverige.se/
Familjekompis www.familjekompis.nu
Skogskompisar http://www.skogskompisar.se/

Här är några exempel på vad ni kan göra:

  • visa er vackraste plats i naturen
  • fika eller laga mat ute från olika länder ”världens mat i spenaten”
  • Naturbingo
  • använda böckerna 90 arter på 14 språk & Ut i naturen
  • jag har aldrig…..  fladdermusspanat, sett en bäver, smakat lingon, kramat ett träd, smakat harsyra, skogsbadat, doppat foten i en bäck etc etc
  • titta och lyssna på fåglar tillsammans, kanske upptäcka någon flyttfågel som finns i ens födelseland
  • leta vårtecken
  • hitta spår i naturen

Hej!

Jag heter Gittan Matsson och jobbar 25% på Naturskyddsföreningen Dalarna med Friluftslivets år 2021 och då främst
med Friluftskompis. Jag bor i Falun men kommer förhoppningsvis att under året ha kontakt med medlemmar i hela Dalarna, och kanske några i Gävleborg. Om inte fysiskt, så i alla fall via datorn.

Naturen har alltid varit min drivkraft och redan som tonåring blev jag inbiten fågelskådare och driver numera en av Dalarnas två ringmärkarplatser. Jag hade förmånen att få starta Falu naturskola för drygt 30 år sedan och därefter har jag jobbat som kommunens skolsamordnare inom lärande för hållbar utveckling och sista året med länsstyrelseprojektet Hela Dalarna cyklar 2.0.

Säkrast når ni mig på torsdagar, men jag jobbar flexibelt och svarar när jag kan. Det ska bli väldigt spännande att se vad vi tillsammans kan genomföra under Friluftslivets år.

Hör gärna av er!


Fritidsbanken

På Fritidsbanken kan du låna friluftsutrustning alldeles gratis, som på ett bibliotek. I Gävle-Dala-området finns de hittills i Bollnäs, Sandviken, Avesta, Vansbro, Säter, Smedjebacken. Läs mer på www.fritidsbanken.se