Föreningen överklagar beslut om licensjakt på varg 2023

Fotografi: Pixabay

Naturskyddsföreningen Dalarna överklagar länsstyrelsen i Dalarnas beslut om licensjakt efter varg i reviret Tinäset respektive Almhöjdenreviret. Totalt rör det sig om 18 vargar som ska skjutas.

Skälet till överklagandet är egentligen enkelt. Om denna licensjakt genomförs är det inte bara den gynnsamma bevarandestatusen för vargen inom länet som äventyras utan också en framtida stabil vargstam. Ej att förglömma att den illegala jakten inom länet är hög och att inaveln är stor. Att använda det sistnämnda som ursäkt för att skjuta varg saknar dock helt logik då det först efter avskjutningen går att konstatera de missbildningar som följer i inavelns spår. Menar politiker och myndigheter allvar med att de vill bevara den biologiska mångfalden bör denna oansvariga jakt stoppas. Naturskyddsföreningen Dalarna anser att det är värdigt ett land som Sverige att värna om en livskraftig och korrekt bedömd vargstam.

Läs hela överklagan här: Överklagan licensjakt 2023 Dalarna

Kommentera

One thought on “Föreningen överklagar beslut om licensjakt på varg 2023

 1. Bifogar min insändare i tidnigen Ljusnan gällande vargjakt som blev publicerad
  Länk https://www.ljusnan.se/2022-11-04/vargpopulationen-i-sverige-ar-for-liten-for-att-vara-livskraftig

  En stabil vargstam

  290 vargar måste skjutas enligt Björn Olanders som säger att det stora problemet är fortfarande att alla vargkramare, djuraktivister och veganer inte har läst biologi och därför inte har förstått hur naturen fungerar.  Det är djuret människan som inte förstår hur naturen fungerar. Björn nämner ju självt: Längst upp i trofinivåerna finns de fyra rovdjuren och överst människan – som är det ”värsta” rovdjuret. Håller med. 

  De flesta forskare är överens om att vargpopulationen i Sverige är för liten för att vara långsiktigt livskraftig. För en population så avgränsad som den skandinaviska krävs det 2000 vargar för att säkerställa långsiktig överlevnad. Vidare tar inte förvaltningen alls hänsyn till de positiva effekter som vargen har, tex minskade trafikolyckor och skapandet av en livskraftigare älgstam genom att ta de svagaste djuren, i motsats till människan som skjuter de kraftfullaste djuren och sedan klagar på att älgstammen försvagas. Tyvärr är den här licensjakten bara en effekt av vissa särintressens påverkan på våra politiker och myndigheter.

  Det är inte rovdjuren som är terrorister utan människorna som förstör, och våldför sig på allt som kommer i deras väg. Sprängningar, mord, terror, krig dödsskjutningar, skogsskövlingar – listan kan göras lång. Så varför publiceras inte kommentarer om dessa hemskheter? Nu är det ju så att de flesta djurarter har funnits bra mycket längre på detta klot än vad människosläktet har. Vargen har funnits naturligt i Sverige sedan istiden, och alla levande varelser har lika stort berättigande på detta klot som vad du och jag har. Så det är upp till djuruppfödare och boskapsskötare att se till att deras djur förvaras på ett säkert sätt.

  Hur länge ska jägarmaffian tillåtas att bestämma vad som är rätt och fel i naturen? Miljontals djur dödas årligen i Sverige. Tusentals älgar skadeskjuts varje år. De går omkring i skogen med sönderskjutna kroppsdelar och går en helvetesdöd till mötes. Djur känner och tänker, lider och andas, gläds och sörjer precis som människor.

  Det vilar ett romantiskt och egoistiskt skimmer över jakten kopplat till stora ekonomiska intressen inom vapenlobbyn. Mördandet av oskyldiga djur har inget berättigande i ett etiskt och moraliskt samhälle. Djuren har lika stor rätt till ett värdigt liv på detta klot som vad djuret människan har. Det är ju de senare som terroriserar, förstör och demolerar allt som kommer i vår väg på detta klot.

  Stoppa denna detta djurmördande NUU!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.