Politiska beslut behövs!

God fortsättning på det nya året brukar man önska sina nära och kära. Jag vet inte hur god fortsättningen är i vårt nuvarande konsumtionssamhälle. Vi har åter upplevt en julhelg där människor lånar för att kunna konsumera enligt gammal vana. Den här hejdlösa konsumtionen förgiftar vår miljö och rubbar våra ekosystem, gifter sprids i näringskedjorna och till slut hamnar de i människokroppen – vi själva och våra barn och barnbarn drabbas.

”Ingenting försvinner – allting sprids.” Denna ohållbara tillväxt hjälps fram av oljeborrning, kolbrytning, kärnkraft och av parollen ”om vi slutar konsumera stannar hjulen”. Kan vi minska vår konsumtion och konsumera annat än prylar som kräver energi? Klart vi kan!

Fredrik Reinfeldt frågade på en flest prylar när vi dör Medvetenheten finns alltså även på den utan att de politiska beslut som behöver tas fattas! Det är cyniskt av våra folkvalda att fortsätta med trots att de vet allvaret i jordens tillstånd. Politikerna har tappat långsiktigheten som måste det är bara 4 år till nästa Det måste till en vision om en bättre värld inför höstens val, om inte allt fler människor ska strunta i sin rösträtt och låta andra bestämma vår gemensamma framtid.

Politikerna måste våga prata offentligt om våra utmaningar, och inte sopa problemen under mattan. Då tar man politiska initiativ för att skapa det hållbara samhället som våra barnbarn förhoppningsvis tackar oss för. Men var finns det nationella politiska ledarskapet och samtalen om vägen till riktig hållbarhet i dessa utmaningens tider?

/Ulla Magnusson länsordförande

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.