Debatt: Jag är en stolt aktivist

Jag har så länge jag kan minnas haft stor respekt för naturen. Det har över åren lett till att jag också känt ett personligt ansvar för att inte skada planeten eller den fantastiska natur vi har omkring oss. Redan som barn pratade jag med kompisar om att släcka ner lampor och datorskärmar när de inte användes. Aktivist har jag däremot inte kallat mig förrän först på senare år.

Fast jag ska också passa på att berätta att jag faktiskt inte bara är klimataktivist. Jag är människa också, precis som du. Tvåbarnspappa, med villa, bil, jobb och andra intressen förutom klimatet. Som att titta på serier, spela sällskapsspel och göra nördiga saker. Jag tror att vi i debatter lätt glömmer bort att de vi pratar med faktiskt är mer än sina åsikter. Men nu skulle jag ju faktiskt skriva om min aktivism, så åter till det.

Inspirerad av Greta Thunberg valde jag 2019 att börja stå på torget på fredagar i klimatmanifestationer med rörelsen Fridays for Future. En skylt i händerna och glatt hejande på de som går förbi. Inte för att störa eller vara i vägen, men för att vänligt påminna. Och inte minst för att visa för alla andra som bryr sig om klimatet och jordens framtid att de inte är ensamma.

Året efter kom covid-restriktionerna och då övergick jag, tillsammans med många andra, till att göra digital klimatmanifestation på sociala medier. Det är något som jag sen fortsatt med parallellt med de fysiska manifestationerna. Utöver det så mejlar jag politiker och andra som har möjlighet att ta beslut som rör natur och klimat, pratar med de jag möter i min vardag och förstås så skriver jag i tidningen ibland.

Varför gör jag det här då? Vad är det som driver en person till att ge av sin tid och energi till något som troligen bara gör marginell skillnad, och mest gör skillnad för andra, långt borta antingen i tid eller rum från där vi är? För min del så finns det flera drivkrafter. För det första så har jag svårt för att göra sånt som jag tror är fel, som att säga elaka saker, skada andra eller slänga skräp i naturen. Samtidigt har jag svårt att låta bli att göra sånt som känns rätt, som att tacka ja till en styrelsepost (även om det är en tråkig kassörsroll) eller heja glatt till personal i butiken. Och att värna om vår natur och planetens framtid känns helt rätt för mig.

Jag är också optimist, och inser att det är omöjligt att veta hur stor påverkan jag faktiskt har. Vem vet vilka val jag kan påverka? Jag vet konkret att åtminstone några i min närhet har sagt att mitt engagemang var en avgörande anledning till att de valde att köpa en mindre klimatskadlig bil, och flera personer har berättat att de blir inspirerade av det jag gör. Vem hade på förhand kunnat förutse att Greta när hon valde att demonstrera med sin skylt senare skulle få tala inför FN på grund av det?

Jag är övertygad om att alla behöver agera. Om vi medborgare agerar, så kommer våra politiker förstå att de har stöd för att också göra det, och näringslivet kommer kunna satsa hållbart eftersom det är det som efterfrågas av oss. Agerar vi inte däremot så kommer vi alla passiva bara se på, och vänta på att någon annan tar tag i problemet. Ett citat jag bär med mig är ”Om inte vi, vilka? Om inte nu, när?”, några få ord som är så kraftfulla och fulla med sanning.

Sen har jag lyssnat på forskningen som säger att allt gör skillnad, och varje tiondels grad av uppvärmning vi kan undvika gör stor skillnad! Så jag gör skillnad, precis som du kan göra, aktivist eller ej.

Tyvärr utsätts en del aktivister för smutskastande. Visst gör en del klimataktivister kontroversiella saker, även om syftet är gott. Men att vissa gör det betyder förstås inte att alla aktivister limmar fast sig på vägar, kastar mat på konstverk eller liknande. Utöver det har ingen klimatengagerad som jag någonsin träffat haft en önskan om att göra det svårare för de som redan har det tufft, och jag tror att det säkert stämmer för de flesta här i världen. Jag vill verkligen inte att den ensamma småbarnsföräldern som bor på landet ska få det svårare att ta sig till affären för att handla, eller att det ska vara dyrare att leva för de som är ekonomiskt utsatta. Jag  tycker däremot att vi som samhälle behöver göra det lättare att göra klimatsmarta val, och minska på det mest klimatskadliga till förmån för det som är långsiktigt hållbart. Det försöker jag nå ut med. Alla kan vi göra något. Du också!

Filip Sundal, Fridays For Future Avesta
Naturskyddsföreningen Dalarna

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.