Odla ätbart överallt!

Philipp Weiss, som bland annat skrivit Skogsträdgårdsboken, lockade 80 personer till ett inspirerande föredrag i Mora.

– När jag är i min skogsträdgård startas ett genetiskt minne. Jag är gjord för det här – gå och plocka frukt och nötter i en korg!

Låt dig inspireras av skogen till en flerårig, varierad, lättskött och ätbar trädgård.  Vanliga fruktträd och bärbuskar blandas med perenna växter i en härlig blandning. Hur låter minikiwi, mullbär, sötrönn och pimpernöt? Eller lungrot vars frön kan ätas som quinoa och mispel som smakar ugnsbakat äpple.

Villa-skogsträdgårdar växer stort nu. De hämtar inspiration från till exempel skogsbryn som innehåller mycket ätbart och stäppskogar som tål torka bra. Det finns också över 100 skogsträdgårds-skolgårdar i Sverige och i Gävle är 60-talet till på gång! Här kan man leka i en pillabyrint eller gå ett ”snack track” med ätbara bär.

– En skogsträdgård kommer finnas kvar under många år, ge frukt, öka självförsörjningsgraden, fånga in koldioxid, stärka den biologiska mångfalden, öka den ekologiska läskunnigheten och få fler att återta kontakten med naturen, avslutade Philipp.

Han har till exempel anlagt Svealundsparken i Örebro, en ätbar blommande skolgård och park, en ”lekotop” som folk vallfärdar till och Malmabergs matskog i Västerås där flera politiker fällde en tår vid invigningen för att det var så vackert.

Tips! Facebook-gruppen Skogsträdgårdsodlarna med karta bl a.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.