Naturlagen – om naturens rättigheter och människans möjligheter

Referat från föredrag av Pella Thiel, författare till bland annat boken Naturlagen


Europarådet har precis beslutat att erkänna ecocid (storskalig miljöförstöring) som ett internationellt brott. I Montreol i december beslutades om ett ”Parisavtal” för biologisk mångfald,. 30% av naturen på land och i vatten ska skyddas till år 2030. Alla länder utom Somalia och USA har skrivit under.

Nu är det antropocen – människans tidsålder. Människotillverkade material väger mer än världens totala biomassa. Bara plasten väger mer än alla djur!

– Världen är levande och vi är en del av den. Men den gängse världsbilden är att vi står utanför naturen, det är vår civilisation byggd på. Religion och vetenskap har haft samma idé att människans syfte är att kontrollera naturen. Vi kallar det utveckling att mer och mer härska över naturen. Vi lever över planetens gränser. Vi måste göra något annat!

Apokalyps betyder uppenbarelse! Systemskifte – hur gör man? Pella förklarade isbergsmodellen:

  1. Händelser överst, det som syns. Vi köper fler mobiler, äter mer kött t ex.
    2. Beteende kommer sen. Vart är vi på väg?
    3. Vad finns det för mönster/system? Lagar t ex.
    4. Mentala modeller finns underst i isberget och har störst hävstångsverkan. Rätt och fel, viktigt eller oviktigt. Naturens rättigheter finns här.- Naturens rättigheter och människans rättigheter hänger ihop. Naturens rättigheter är en akupunkturpunkt i omställningen. Den fungerar både på ett filosofiskt idéplan och som praktisk juridik.

Equador var först att skriva in naturens rättigheter i sin konstitution. På Nya Zeeland fick floden Whanganui egna rättigheter 2017, mycket tack vare starka ursprungsbefolkningar. ” Jag är floden, floden är jag”.

Lake Erie började brinna för att den var så förorenad på 60-talet. Det ledde till USA:s första  miljölagstiftning. Algblomning 2016 ledde till att staden Toledo, av Göteborgs storlek, var utan vatten i en vecka. Lagarna skyddar inte ens våra mest grundläggande rättigheter som rätt till rent vatten. Men 2019 fick Lake Erie egna rättigheter. Det första fallet i Europa var 2022 när Spanien erkände saltvattenslagunen Mar Menors rättigheter.

I Sverige finns ett förslag på tillägg till regeringsformen om naturens rättigheter. Ombudsmannasystemet i Sverige är bra. Vi borde ha en Naturombudsman, med en stab, som för naturens talan. Idag ligger det på t ex Naturskyddsföreningen att samla in pengar till en jurist för att skydda skogar.

– Miljörörelsen sätter idag plåster på små sår som hela tiden blir större. Omställningsrörelsen tar ett mycket större grepp – ändra systemen!

Tips: podden Begäret. Ett alternativt samhälle lockar idag endast några få. Det behöver nog bli värre innan det blir bättre. Positiva visioner behövs. Det finns en två dagars omställningskurs som man kan gå.

Tips Folk & fred om matvärn m.m. Matsäkerhet. Hunger beror inte på brist på mat utan dålig fördelning. Varför producerar vi dålig mat som förgiftar land och vatten?

Gräv där du står! Potatisuppropet. Det finns människor som inte har råd att köpa mat nu. Ger en ny bild. Odla, klipp inte gräsmattan m.m. Vi behöver vända urbaniseringen.

Lodyn har tagit fram ett avtal till markägare mellan ägaren och själva marken. Det handlar om ömsesidighet. Om marken ger till mig, hur ska jag ge tillbaka? Vad kan jag ge naturen? Detta är en existensiell fråga. Svenska kyrkan är inte oväntat den största aktören för naturens rättigheter i Sverige. Argumentet för vargen är vargen!

– Kris kan leda till transformation. Vi måste använda vår mänskliga kreativitet! Jämför omvandlingen från larv till fjäril. Larven löses upp helt i puppan innan bildandet av en vuxen fjäril startar. Det är jätteläskigt nu när nuvarande system löses upp, men det kan leda till ett helt annat system! Omställning handlar om att bygga nya system så att vi klarar oss när de gamla kollapsar.

Vid tangentbordet
/Lillian Lundin

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.