Dalagård – Vilket himmelrike!

Under söndagen den 23 oktober besökte Skogsgruppen Gävleborg och andra intresserade från Dalarna och Gävleborg Cecilia och Leif Östers Dalagård. Där bedriver paret ekoturism och hyggesfritt skogsbruk och det var kanske framförallt det sistnämnda som besökarna var nyfikna på denna gång. Totalt var det 22 vuxna och tre barn som deltog och faktum är att flera av de vuxna själva var privata skogsägare i likhet med familjen Öster.

Besökarna fick börja sitt besök inomhus och få en presentation av hyggesfritt metodiken av Leif. Fokus var från början den dåliga ekonomin i att bedriva trakthyggesbruk, vilket lett till att han velat pröva nya metoder (han betonade också att det är skogsindustrin och inte skogsägaren som tjänar pengar).

Efter genomgången bar det iväg ut i skogen och det första området som besöktes skulle egentligen ha avverkats redan under 60-talet, men hade blivit kvar. Där hade nu enstaka träd plockats ut och skogen var därmed luckig, men intakt och markskiktet bestod av bärris. En av besökarna beskrev det på följande sätt: ” I luckan som blivit i den gamla skogen hade det kommit upp både tall, gran och björk – trots att man brukar säga att det inte ska kunna ske. Det var intressant att se i fält.” Efter att ha tittat på denna gick besökarna vidare till en ca 35 år gammal skog bestående av gran, där bestod markskiktet av mossa, men bärriset lyste med sin frånvaro. Slutligen fick besökarna se ett halvt hektar kalhygge och Leif visade med detta att sådana mindre kalhyggen skulle kunna vara acceptabla i skogslandskapet om skogarna runtom är intakta och dessa kalhyggen är sporadiskt spridda.

Detta inlägg har kategorierna Skog. Bokmärk länken.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.