Starta dagen med eko! Detta händer i Dalarna

Miljövänliga Veckan/Green Week har i år tema ”Ekofrukost”. Störst fokus läggs på livsmedel från svenska gårdar som mejeriprodukter och spannmål.

– Vi vill öka efterfrågan på ekologisk mat. Börja köpa några fler varor som är eko, uppmanar Denise Fahlander, Naturskyddsföreningen Gävleborg. Till exempel mjölk, yoghurt, flingor, bröd och ost till en härlig ekofrukost.

Svenska ekogårdar har mer mångfald, inga farliga kemikalier och ett schysstare liv för djuren. Vad vi lägger i kundvagnen spelar roll och sänder viktiga signaler. Eko behövs för landets beredskap och är det i längden hållbara.

– När maten blir dyrare är det tufft för ekobönderna, säger Lillian Lundin, Naturskyddsföreningen Dalarna. Det är viktigt att stötta ekologiskt när man kan. Att komplettera med egenplockade bär och frukter och baka själv på ekologiskt mjöl kan spara pengar under tuffa tider.

Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga Veckan sedan 1990 med olika teman. Kampanjveckan är alltid v. 40, i år 1-9 oktober, med aktiviteter runt om i Sverige och på senare år även i andra länder. Läs mer på https://www.naturskyddsforeningen.se/miljovanligaveckan


Aktiviteter i Dalarna

Falun:

Tisdag 4 okt: infobord med utställning på stadsbiblioteket, Eva Bååth-Holmqvist 070-681 19 49

Måndag, tisdag, onsdag, fredag, lördag: utställning med info och quiz på café Rekommenderas, med möjlighet att vinna kaffebiljetter till café  Rekommenderas, kl 11-14 BoGöran Hansson 070 202 97 43

Torsdag 6 okt: Hemköp city, kl 10-18: infobord med provsmakning av något ekologiskt  Siv Carlgren 073 569 87 88

Fredag 7 okt: Ica Slätta, infobord med provsmakning av något ekologiskt, kl 14-17 BoGöran Hansson 070 202 97 43

Friskis och Svettis: Fika med juice/frukt, Elin Norberg

Högskolan Dalarna: lägger ut info på sin hemsida, Madeleine, Anton Grenholm och en till lärare bjuder sina arbetskamrater på ekofrukost.

Borlänge: information om ekologiska produkter ute i några av de större affärerna i Borlänge. Klädbytardag i Borlänge centrum. Samarrangemang med Jordens Vänner, ABF och Röda Korset. Klädinlämning 10-12, Klädval/shopping 13-15. Plats: Equmeniakyrkan, Borganäsvägen 22, Borlänge. Börje Eriksson borje@wingbeats.se

Mora: utställning på biblioteket v 39-41. Lillian Lundin 070-273 91 55

Västerbergslagen: utställning på biblioteket i Ludvika. Gunilla Lundborg gunilla_lundborg@telia.com

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.