Debatt: Kommunerna måste satsa mer på ekologiskt

https://www.dalademokraten.se/2022-09-21/kommunerna-maste-satsa-mer-pa-ekologiskt

Eko är bra ur flera perspektiv, inte minst för bina. Men de senaste åren har en missuppfattning spridits om att mer ekologiskt skulle innebära en mindre andel svenskproducerad mat. Närproducerat och ekologiskt har ställts mot varandra (detta är mycket olyckligt då begreppet närproducerat är vanskligt och kan innefatta mycket konstgödsel och bekämpningsmedel). Flera kommuner har av det skälet tagit bort sina mål om andel ekologisk mat.

På bara fyra år, mellan 2017–2021, tog 57 kommuner bort sina ekomål, enligt siffror från Ekomatcentrum. Totalt saknar 83 av Sveriges 290 kommuner ekomål. Hedemora och Rättvik är två av dem, och de bör snarast möjligt ta tillbaka målen av flera anledningar:

* Ekojordbruket bidrar till 30 procent fler arter kring gården och 50 procent fler humlor och bin. De bidrar i sin tur till att pollinera 30 procent av all mat vi äter.

* Sverige har ett nationellt mål om att 60 procent av alla livsmedel som upphandlas inom den offentliga sektorn ska vara ekologisk till år 2030. Hedemora och Rättvik kommun kan och bör leva upp till det.

* Eko har bättre kvalitetskontroll, vilket bland annat minimerar andelen felmärkt kött.

* Det konventionella jordbruket är mer beroende av importerade insatsmedel som konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, som inte sällan kommer från ett krigförande Ryssland.

”Tillsammans kan vi rädda bina” skriver debattören. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det skulle vara bättre för såväl ekonomin, den inhemska matproduktionen, bina och den biologiska mångfalden om fler livsmedel som köps upp inom den offentliga sektorn är ekologiska.

Höstvete är ett slående exempel. När det produceras på den konventionella gården går nästan hälften av intäkterna åt till att betala för konstgödsel, bekämpningsmedel, bränsle, el och andra insatsvaror, medan ekobonden endast lägger åtta procent av intäkterna på importerade insatsvaror.

Dessa insatsvaror är alltså inte bara förödande för bina, utan påverkar även hur mycket av pengarna som stannar kvar inom jordbrukssektorn i Sverige och hur väl vår landsbygd kan utvecklas.

Därför är det hög tid för Hedemora och Rättvik att ta tillbaka sina ekomål, för Älvdalen att införa dem och för resterande Dalakommuner att öka andelen ekologiska livsmedel ytterligare. Följ Borlänges exempel! Tillsammans kan vi rädda bina – det tjänar vi alla på.

Mattias Ahlstedt

Ordförande Naturskyddsföreningen Dalarna

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.