Slåtter räddar blomsterprakten!

Slåtter i Orsa, fotograf: Peter Turander

Att slåtter ger blomsterprakt är något Naturskyddsföreningen har tagit fasta på och infört Ängens dag. Ängens dag infaller alltid första helgen i augusti och syftet med dagen är att bevara de få svenska ängar som finns kvar idag och hjälpa mångfalden på traven. Många av de lokala föreningarna (kretsarna) arrangerar också slåtterdagar i egen regi och har ofta specifika ängar som sköts årligen. De går ut med lie och räfsa för att slå ängarna på traditionellt sätt. Blommorna får först blomma klart och sätta frö, sen slås ängen och det slagna ängshöet tas bort eftersom det innehåller näring. Blommorna vill ha så mager och näringsfattig mark som möjligt eftersom det håller gräset borta och gör markerna artrika.   

– Blommande ängar kryllar av liv. Ängen är Sveriges mest artrika naturtyp och så mycket som 50 arter kan finnas på en enda kvadratmeter. Det är lika mycket som i en regnskog, säger Mattias Ahlstedt, ordförande Naturskyddsföreningen Dalarna.   

Dessvärre återstår bara en bråkdel av den miljon hektar ängsmarker som fanns i Sverige för drygt 100 år sedan. Ängarna har helt enkelt vuxit igen i takt med att slåtter och bete upphört och jordbruk lagts ner. Med ängarna försvinner många sorters blommor och livsmiljön för mängder av fjärilar, bin andra småkryp.   

I Dalarna arrangeras slåtter på följande platser: 

3/7 Orsa Slåtterkurs på Knutar Einars äng! Redskap, slipning av liar och slåtterövningar! Avgift: 100 kr/person, max 10 deltagare! Anmälan till ledarna: Roland Öjeskog, 070-245 53 75 eller Håkan Rundström, 070-665 13 85 Samling kl.8.00 vid Lisselhedsvägen (väster om väg 45) nedanför Knutar-Einars äng i Lindänget, Orsa. Orsakretsen slår för övrigt hela14 ängar så det finns gott om tillfällen att prova på för den nyfikne, se nedan! 

23/7 Vansbro Ängens dag firas i förskott på Hembygdsgården Lisskvarngården Nås kl.12-16! Det blir slåtter med häst och lie och hässning av hö. Servering av stekt sill, tunnbröd och potatis samt kaffe med dopp! Bengt Ehnström berättar om växter och smådjur på vallen.

30/7 Borlänge Slåtter av Tures äng i Tuna Hästberg för 32: a året i rad. Samling vid Maserhallens P kl.6.30 eller kl.7.00 vid Tures äng. 

30/7 Falun Slåtter på Stadsparksängen med start kl.9.00. Vi slår gräset och hässjar det precis som man gjorde förr. Alla är välkomna, nybörjare som erfarna, gamla som unga. Liar och räfsor finns att låna och vi visar gärna hur en gör. Så ta med barnen och lär dig denna gamla teknik samtidigt som ni får en härlig dag ute. Ta med egen fika/lunch! Kontaktperson: Niklas Trogen, 070-643 71 35 

31/7 Västerbergslagen Slåtter vid Nedre Pundet, vägen mellan Norhyttan och Gensen, ca kl.10-13. Medtag redskap och matsäck. Kontaktperson: Monika Utter, 070-581 34 60 

6/8 Falun Slåtter i Sågsbo med start kl.9.00. Vi slår gräset och hässjar det precis som man gjorde förr. Alla är välkomna, nybörjare som erfarna, gamla som unga. Liar och räfsor finns att låna och vi visar gärna hur en gör. Så ta med barnen och lär dig denna gamla teknik samtidigt som ni får en härlig dag ute. Ta med egen fika/lunch! Kontaktperson: Mattias Ahlstedt, 073-039 54 61

Naturskyddsföreningen Orsa ordnar Slåttergille på fjorton ängar! Slåttern börjar kl.8.00 alla dagar och håller på i fyra timmar. Det bjuds på fin gemenskap samt frukost kl.9.30 varje slåtterdag. Ledare: Roland Öjeskog, 070-245 53 75 och Håkan Rundström, 070-665 13 85
9/7 Grafskänget Skattungbyn
12/7 Lundins äng i Stenberg
14/7 Emådalen
16/7 Brändan Åberga
19/7 Frisks äng Bjus
21/7 Ammunitionsbacken
23/7 Knutar Einars äng Lindänget
26/7 Knutargården Hansjö
30/7 Hällbergs fäbodar
2/8 Wests äng Kallmora
4/8 Skräddar-Djurberga Fäboddag
6/8 Ängens dag i Ljotheds fäbodar
9/8 Hackgården Nederberga
13/8 Grafskänget Skattungbyn

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.