Femårsjubilerande biologiska mångfaldens dag firas grundligt på flera håll i Dalarna!

 

 

 

 

Den 22 maj uppmärksammas för femte året i rad den internationella FN-dagen Biologiska mångfaldens dag i Sverige. Det blir återigen en mängd olika evenemang runt om i landet med allt från guidningar i naturen, prisutdelningar och växtbingo till att bygga fröbomber och lära sig sköta en äng. Dagen firas både för att visa upp vår artrika natur och för att uppmärksamma en av vår tids stora ödesfrågor – den oroväckande snabba förlusten av biologisk mångfald.

FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald (IPBES) har slagit fast att naturen och den biologiska mångfalden utgör ett säkerhetsnät, som är “ansträngt till bristningsgränsen”. Vår civilisation är direkt eller indirekt beroende av biologisk mångfald, men vårt sätt att leva håller på att slita sönder detta säkerhetsnät. Men rapporter från IPBES konstaterade också att skydd och återskapande av natur är viktiga delar av lösningarna både för klimatkrisen och mänskligheten.

För att uppmärksamma frågan om biologisk mångfald startades för fem år sedan ett initiativ för att etablera Biologiska mångfaldens dag som en naturtemadag med fokus på artrikedom. Redan första året engagerade sig Sveriges naturföreningar, kommuner, länsstyrelser, naturum och mängder av privatpersoner och sedan dess har det arrangerats över 800 aktiviteter i samband med dagen.

– Det är fantastiskt fint att tänka på allt detta engagemang och alla de tusentals människor som fått en större förståelse för vikten av en rik natur och som gjort praktiska naturvårdsinsatser under de här åren. Det är inte bara en av Sveriges största naturhögtidsdagar, det har också blivit en folkbildande rörelse som gör skillnad, säger Erik Hansson, en av initiativtagarna till att uppmärksamma Biologiska mångfaldens dag i Sverige.

Dagen kommer att uppmärksammas på hela åtta platser i Dalarna:

Avestakretsen gör en utflykt till Stjärnsunds permakulturodling och skogsträdgård! Varmt välkommen att följa med på utflykt till Stjärnsund på söndag. En aktivitet för hela familjen med visning av mångfaldsträdgården. Vi träffas vid Fridhem i Stjärnsund kl.10.00. Parkering finns vid Fridhem eller bakom kiosken. Medtag egen matsäck. För eventuell samåkning ring Ann Sofie på 070-267 88 23.

Borlängekretsen inviger Lusmyrens naturreservat kl.9-12 med fågel- och blomstervandring tillsammans med fågelklubben och Borlänge kommun. Kl.9 Fågelvandring med guide, kl.10 Invigning med tal, kl.11 Blomstervandring med guide.

Falukretsen firar på Källslätten. Det blir aktiviteter för barn kl.10.00-13.00 och Bonnie Nilzon från Källslättenföreningen guidar på området kl.10.30. Det går också att ta Naturskyddsföreningens artmärke Naturfalken! Kontakt: Eva Bååth-Holmqvist, 070-681 19 49

Malung-Sälenkretsen firar med en fågeltur till fågeltornet i Tisjön, kontakta Bertil Helmersson på 070-320 70 61 för mer information.

Orsakretsen firar i sin tur med en exkursion till Långtjärnen/ Ångvasslan. Där finns det bombmurkla! Samling på Willys parkering i Orsa kl.10.00! Heldag, ta med matsäck. Kontakt: Peter Turander 076-671 08 19 och Bengt Oldhammer

Vansbrokretsen slår på stort och firar med en nyinvigning av Sagostigen i Snöån. Den 22 maj kl.10-15 är ni alla hjärtligt välkomna på Naturskyddsföreningens nyinvigning av Sagostigen i Snöån. Vi firar med tipspromenad och lek. Fantastiska Bengt Ehnström kommer dessutom att vara på plats för att berätta om skogen och dess betydelsefulla kryp. Mellan kl.11-13 kommer det att finnas grillmöjligheter vid skogsarbetarbyn så packa picknickkorgen och kom och fira med oss!

Västerbergslagenkretsen firar och förenar nytta med nöje genom lupingrävning. Vi gräver lupiner vid Skuthamn och norrut på gamla banvallen, numera gång- och cykelbana. Välkommen med hacka och jordgrep! Vi startar ca kl.10. Information: Monika Utter, 070-581 34 60

Leksands kommun och Leksandskretsen avrundar festligheterna en dag senare med ett föredrag om invasiva arter i samband med Djura-dagarna. Leksands kommunekolog Åsa Rydell berättar om invasiva arter som vi har i vår närmiljö och vad du själv kan göra för insatser. Samling vid Wasa-salen, Djura kl.18.30.

Ängssmygare, foto: Erik Hansson

Om biologiska mångfaldens dag

Internationella biologiska mångfaldens dag inrättades av FN år 2002 för att öka förståelsen för en artrik natur. I Sverige har dagen uppmärksammats sporadiskt tidigare, men 2017 tog Rebecka Le Moine och Erik Hansson initiativet till att uppmuntra landets naturvänner att engagera sig i dagen. Gensvaret blev stort. Över 70 aktiviteter anordnades runt om i landet redan första året. Sedan dess har det arrangerats över 800 aktiviteter i samband med biologiska mångfaldens dag och dagen är nu väletablerad som en av Sveriges största naturhögtider.

Biologiska mångfaldens dag-initiativet: Erik Hansson, erik@natursidan.se, 073-038 51 85

Kommentera

One thought on “Femårsjubilerande biologiska mångfaldens dag firas grundligt på flera håll i Dalarna!

  1. Godmorgon !
    Hade gärna deltagit i guidad tur på Källslätten.
    Ska tänka på mångfalden ändå, asken som nu slår ut här hemma är en påminnelse om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.