Efterlängtat med mer naturhänsyn i skogen

Skogsstyrelsens har tagit beslut om mer hänsyn i skogsbruket:  https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslista/ny-sidaefter-nya-domar-skogsagare-behover-ta-mer-hansyn-till-fridlysta-arter/

Naturskyddsföreningen Dalarnas ordförande Mattias Ahlstedt intervjuades av SVT Dalarna. Han sa ungefär så här, men allt kom inte med i sändningen såklart:

– Vi har längtat efter detta länge. Det är bra att Artskyddsförordningen implementeras i Skogsstyrelsens (SKS) tillsyn och regler. Egentligen är det inget nytt. Även tidigare skulle markägaren ha koll på natur- och kulturvärden i skogen, men det har inte krävts av Skogsstyrelsen.

Hänsynen behöver höjas. Avverkningsanmälan kommer bli mer krävande, det har varit för dåligt tidigare.

Kalhyggesbruket kanske inte kan fortsätta. Hyggesfria metoder är att föredra och har många fördelar, och kan även ekonomiskt vara bra.

Vi vet inte hur detta kommer se ut eller hur Skogsstyrelsens regler och tillsyn kommer bli, de måste tolka detta.

Kanske kommer det inte gå att avverka som förut under häckningssäsongen, kanske blir det mer avverkning andra delar av året, MEN totalt sannolikt mindre avverkning. Det kan ha positiv påverkan på klimatet då skogen som står kvar och kan avverkas ändå är ung och kommer binda koldioxid i många år framöver.

Om avverkningarna minskas kan det t ex bli svårare för fjärrvärmeverk att få tag på avverkningsrester.

– Förhoppningsvis leder detta till att andra värden i skogen blir viktigare för skogsägaren. Att de inom tid kommer kunna ha andra inkomster från skogen än bara timmer/massa, t ex turism, bär/svamp etc, men hur det ska se ut vet jag inte.

Mattias Ahlstedt
Ordförande Naturskyddsföreningen i Dalarna

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/natursskyddsforeningen-i-dalarna-valkomnar-beskedet-fran-skogsstyrelsen-skogsbruket-behover-satsa-mer-pa-kvalite-istallet-for-kvantitet

Kommentera

1 thoughts on “Efterlängtat med mer naturhänsyn i skogen

  1. Inskränkning av äganderätten.

    Tänk om man ordnade till så att alla som äger en bostadsrätt i Hammarby Sjöstad fick direktiv att ha kvar din bostad men du får inte sälja den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.