Över 600 arter hittades vid årets BioBlitz Dalarna!

I samband med den Biologiska mångfaldens dag arrangerades för andra gången BioBlitz Dalarna lördagen den 25 maj. I år hölls den vid Backa våtmark i Danholn strax utanför Falun. Syftet med BioBlitzen var att upptäcka så många arter som möjligt i området tillsammans med allmänheten och samtidigt öka intresset för den biologiska mångfalden.

Dagen startades kl. 06 med en fågelvandring runt området ledd av Dalarnas ornitologiska förening och man lyckades se totalt 35 arter under den turen. Dagen fortsatte sedan med flera exkursioner i området med inriktning på t.ex. pollinatörer och flora, under dessa turer växte artlistan allt längre. Den sista exkursionen startades strax efter kl. 22 och då var det nattsångare och fladdermöss som stod i fokus. Strax före midnatt slogs lägret igen och BioBlitz Dalarna var officiellt över för i år.

Foto: Jakob Wallin

Preliminära siffror visar att årets BioBlitz lyckades hitta 617 arter, varav 17 är rödlistade och 24 observatörer bidrog. Allt är dock inte artbestämt och inlagd på listan ännu, så siffran förväntas stiga något. Uppskattningsvis besökte 200 personer BioBlitzen vilket var mer än förra årets BioBlitz vid Långsjön i Borlänge! Väldigt många av besökarna tog håvar och burkar med sig från lägret och samlade in arter som experterna kunde artbestämma! Återigen blev evenemanget en succé sett till antal arter som hittades, antal besökare samt intresset för den biologiska mångfalden!

/Glenn Costello

Vad är en BioBlitz?
BioBlitz kan beskrivas som en intensiv tidsperiod av biologisk inventering av ett specifikt område. Experter och amatörer inventerar alla levande organismer inom ett utvalt område.

Vilka arrangerade BioBlitz Dalarna?
Naturföreningarna i Dalarna som arrangerade detta för andra gången var: Naturskyddsföreningen i Dalarna, Dalarnas Ornitologiska Förening, Entomologiska Föreningen i Dalarna och Västmanland, Dalarnas Botaniska Sällskap och Skogsriskan och i samarbete med Studiefrämjandet och Dalarnas museum.

Vad är biologiska mångfaldens dag?
2002 utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. 2017 var första året dagen lyftes i Sverige tack vare Rebecka Le Moine och Erik Hansson.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.