Stoppa Igrenes gasutvinning kring Siljan

Investera i framtiden och förbjud fossil utvinning i Sverige!

Den största orsaken till mänsklig påverkan på klimatet är förbränning av fossila bränslen. Inga nya fossila resurser kan öppnas för exploatering utan att riskera tvågraders-gränsen för vad planeten tål. På spel står människors bostäder, försörjning och liv.

Att företaget Igrene då vill utvinna gas kring Siljan är märkligt. Igrene blir energi baklänges och nog är det ett bakåtsträvande företag. Redan 2015 hävdade företaget i ett pressmeddelande att det fanns 0,5 till 1 miljard m3 gas i Siljans berglager och att denna gas sannolikt fylldes på kontinuerligt! Detta är helt emot vedertagen vetenskap. Fossil gas är ändlig och ”fylls på” efter miljontals år.

Men med anledning av att regeringen nu gett Sveriges geologiska undersökning (SGU) i uppdrag att utreda införandet av ett förbud mot landbaserad utvinning av olja och gas i hela landet, hävdar Igrene att de ”prospekterar efter icke fossil gas och olja i Siljansringen”.    

Detta kan stoppas. För några år sen bidrog ett nätverk mot skiffergas till att Shells planerade borrningar i Skåne stoppades. Ett förbud har även politiskt stöd av t ex den moderata kommunordföranden i Mörbylånga på Öland som länge kämpat mot planerna på gasutvinning.

Ett nationellt förbud sätter inte bara stopp för flera klimatfientliga projekt i landet. Det vore en stark signal till omvärlden – nu är den fossila epoken över!

Mattias Ahlstedt, ordförande Naturskyddsföreningen Dalarna
Christian Tengblad, 350.org
Johan Landgren, författare Olja för Blåbär – Energi, Makt och Hållbarhet

Kommentera

One thought on “Stoppa Igrenes gasutvinning kring Siljan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.