Rapport Venjans Skogsrike – begäran om reservat

Rapporten ”Venjans Skogsrike” är klar och finns att ladda ner från: http://skyddaskogen.se/sv/rapporter-och-dokument/rapporter?view=simplefilemanager&id=27 . Den är dels från Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker i Venjans Skogsrike 25-29 juli 2016, dels från det inventeringsarbete som gjorts av Naturskyddsföreningen Mora 2015-2016.

– Med rapporten vill vi uppmärksamma de höga naturvärden som ännu finns kvar i skogarna i Venjans Skogsrike, säger Mattias Ahlstedt, ordförande för Naturskyddsföreningen Dalarna. Vi hoppas att de skyddsvärda områdena vi identifierat i rapporten verkligen skyddas och att ytterligare inventeringar genomförs.

Det är mycket viktigt att ansvariga myndigheter arbetar vidare med inventeringar och genom ekologisk landskapsplanering (ELP) i praktiken upprättar och skyddar en s.k. grön infrastruktur. Det har visat sig vara helt nödvändig att landskapsplanera för att bevara den biologiska mångfalden, särskilt i områden med många olika markägare.

I rapporten nämns flera skogslandskap som inventerats eller är under inventering och som fortfarande har höga naturvärden, såsom Vildmarksriket, Ore Skogsrike, Gyllbergens Skogsrike och Lungsjöån.

– Det behövs många fler sådana satsningar men det kräver att Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen gör aktiva insatser och inte låter frågan trilla mellan stolarna på det sätt som skett under många år. Snart är våra sista oskyddade naturskogar borta! Det kan inte vara någon nyhet för alla dem som jobbar med skog och naturskydd.

För att nå miljömålen, hålla oss inom de planetära gränserna, säkra en biologisk mångfald och se till att inte flera ekosystemtjänster försvinner måste fler skogar skyddas. Att restaurera är en omväg som kommer att kosta samhället mycket, och det kommer att ta en mycket lång tid, om det alls är möjligt, att få tillbaka naturskogskaraktärerna efter en kalavverkning.

Naturskyddsföreningen Dalarna begär i ett brev till länsstyrelsen Dalarna naturreservatsbildning av flera av områdena och ytterligare inventeringar.

Kommentera

3 thoughts on “Rapport Venjans Skogsrike – begäran om reservat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.