Minska matsvinnet

Länsstyrelsen ordnade ett seminarium om matsvinn den 6 april. Matsvinn är mat som skulle kunna ha ätits om maten behandlats annorlunda eller ätits upp i tid.

– Totalt slänger svensken 28 kg fast matavfall och 26 kg flytande i onödan. Detta till ett värde av 3000-6000 kr/år. Det är 10 gånger mer effektivt att förebygga matsvinn än att t ex producera biogas av matavfallet.

Anita Lundström från Naturvårdsverket berättade om det 3-åriga projektet för mindre matsvinn som de haft tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket. De har bland annat gjort en konsumentundersökning som heter ”Inte jag” eftersom man gärna tror att andra slänger mer. Det finns ett gap mellan vad man tror och gör!

Läs mer på www.stoppamatsvinnet.nu, www.slv.se/matsvinn, www.naturvardsverket.se/minskamatsvinnet och www.jordbruksverket.se
Ca 80 organisationer samverkar i saMMa för att minska matsvinnet i Sverige.

– Det slängs ca 1,4 ton mat/hungrande i världen, sa Mattias Eriksson från SLU. Om matsvinn vore ett land skulle det komma på 3:e plats i klimatutsläpp efter Kina och USA. FN:s hållbarhetsmål 12:3 anger att matsvinnet ska halveras till år 2030.

Lasse Wennman berättade om det fantastiska Matakuten i Gävle som tar hand om mat från butiker och ger till behövande. I mars tog de hand om 9 ton(!) mat. Det var även föredrag om ett matsvinnsprojekt i Falun, Mora kommuns kossor, upphandlingens resp. utbildningens roll. Radio Dalarna hakade på och bad om lyssnarnas bästa tips för att minska matsvinnet.

Dagen avslutades med gruppdiskussioner om konkreta idéer för att minska matsvinnet. Det var en härlig blandning av människor som jobbar med kost på kommun och landsting, avfall, upphandling, folkbildning och utbildning m.m.

Mer officiell dokumentation från den lyckade dagen finns på länsstyrelsens hemsida.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.