Boktips: Björk – svart på vitt om myllrande mångfald

av Bengt Ehnström & Martin Holmer

Den vackra björken med svarta fläckar på vit näver är ett träd som alla känner igen, fast i Sverige handlar det faktiskt om tre olika arter. Björken är i sanning ett mycket märkvärdigt träd. Björkvedens värde vid eldning är också välbekant och uppskattat. Björkens vita stammar och nyutspruckna blad lyser genom dikter, berättelser och bilder av Sverige. I den nostalgiska drömmen om hembygd står björken invid den röda stugans knut.

Den här boken handlar om hur björken själv är en sorts hembygd för mängder av kryp, svampar, lavar och mossor. Björkboken är en uppföljare till böckerna Sälg: livets viktigaste frukost och Asp: darrar min asp, myllrar min värld (2012), och är även denna författad av naturvårdaren Bengt Ehnström i Nås och illustrerad av konstnären Martin Holmer i Vendel.

Titeln ”Björk: svart på vitt om myllrande mångfald” syftar på alla de organismer som är knutna till björken. Precis som aspen och sälgen fungerar björken som ett drivhus för ett stort antal organismer, såsom fjärilar, fåglar, lavar, mossor, skalbaggar och steklar. Bland fåglarna är gamla björkar med inslag av död ved särskilt viktiga för den hotade vitryggiga hackspetten. Björken är en självklarhet i ett varierat landskap där olika trädslag i olika ålder bidrar till en rikare miljö.

Utgivare: Centrum för biologisk mångfald vid SLU, Naturskyddsföreningen och WWF.
ISBN 9789188083005

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.