På väg mot giftfria förskolor i Dalarna

Stort genomslag för ”Operation Giftfri Förskola”  

Mer än en tredjedel av Sveriges kommuner, 99 stycken, agerar nu för att få bort gifterna från förskolorna. Det är det positiva resultatet av Naturskyddsföreningens arbete med ”Operation Giftfri Förskola”.
I Dalarna har Ludvika, Leksand och Mora kommuner enligt enkäten påbörjat arbetet med att göra förskolorna giftfria. Vi vet också att Falu kommun arbetar med frågan, men de har  inte besvarat denna enkät, berättar Lillian Lundin Stöt, Naturskyddsföreningens kansli Gävle-Dala. I Borlänge är den fria förskolan Ängsklockan ett mycket gott exempel på bra arbete för att minska barnens exponering för miljögifter.
I praktiken innebär det att mer än hälften av landets kommunala förskolor har tagit ett steg i rätt riktning mot att bli giftfria. Det framkommer i rapporten ”Sveriges väg mot giftfria förskolor – en kommunundersökning” där Naturskyddsföreningen har sammanställt information från 194 kommuner som svarat på en enkät från föreningen.
 
     – Det är fantastiskt bra nyheter att så många kommuner arbetar för en giftfri miljö för barnen, även om det är en lång väg att vandra innan allt arbete är klart. I rapporten finns en rad förslag på vad regeringen och olika myndigheter nu behöver göra för att underlätta för de kommuner som satt igång arbetet. De måste också skapa stöd och verktyg för att få igång de kommuner som ännu inte börjat arbetet, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.
 
– Idag hänger mycket av arbetet ute på kommunerna och förskolorna på eldsjälar som tycker att det här är oerhört viktigt. Det kan emellertid inte vara upp till enskilda personer eller grupper att se till att barnen får en acceptabel förskolemiljö, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsföreningen.
 
 – Efter våra larm börjar myndigheterna äntligen agera, vilket är bra både ur miljö- och rättviseperspektiv. Vi hoppas nu se att de myndigheter som arbetar med frågorna – Kemikalieinspektionen, Konkurrensverket och Folkhälsomyndigheten – tar sitt ansvar fullt ut, så att Sverige kan få 100 procent giftfria kommunala förskolor inom kort.
 
Siffran står för antal kommunala förskolor. Ja betyder att kommunen påbörjat ett arbete i linje med Naturskyddsföreningens ”Operation giftfri förskola”, nej betyder att kommunen inte påbörjat ett sådant arbete.
 
Dalarnas län
Vansbro Ej svarat
Malung-Sälen Ej svarat
Gagnef Ej svarat
Leksand 9 Ja
Rättvik Ej svarat
Orsa 7 Nej
Älvdalen Ej svarat
Smedjebacken Ej svarat
Mora 17 Ja
Falun Ej svarat
Borlänge 60 Nej
Säter Ej svarat
Hedemora 12 Nej
Avesta Ej svarat
Ludvika 22 Ja
 

Läs även mer på www.naturskyddsforeningen.se/giftfriforskola

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.