Studiecirklar om gruvor

Nu är det dags att prata gruvor i föreningen! Du som är intresserad av att lära dig mer om gruvproblematiken, diskutera gruvpolicy och planera för föreningens kommande arbete, bjuds in att starta upp en studiecirkel under våren. Västerbottens regionkansli samordnar cirklarna och bistår med underlag, kunskap och stöd. Nils Viklund på Västerbottenskansliet tar fram studiematerial och kan besöka cirkeln eller delta i möten via nätet under mars, april eller maj.

Det blir även ett gemensamt seminarium över nätet där cirklarna deltar tillsammans i föredrag och diskussioner. Reportageboken ”Smutsiga miljarder” av journalisten Arne Möller som ger en aktuell och akut bild av gruvindustrins utveckling och miljöpåverkan under de senaste åren kommer att vara det grundläggande studiematerialet i cirklarna men det finnas mer att fördjupa sig i. Cirklarna får bidrag vid köp av boken.

Studiecirklarna behöver en lokal cirkelledare som ordnar cirkelns möten och är kontaktperson till samordnaren Nils Viklund samt två ytterligare deltagare. Det är lätt att starta en cirkel och Studiefrämjandet hjälper mer än gärna till med cirkelverksamhet.

Om du har frågor eller vill anmäla en cirkel, kontakta Nils Viklund, så ordnar vi ett möte i slutet av februari eller början av mars.

Sista anmälningsdag för de som vill starta en studiecirkel är 8 mars!

Kommentera

2 thoughts on “Studiecirklar om gruvor

  1. Vi började bryta malm i Falun och Garpenberg åtminstone redan för 1200 år sedan. Vi har flera tusen nedlagda gruvor och gruvförsök bara här i Dalarna. En förutsättning för vårt samhällsbygge är att vi utnyttjat och utnyttjar våra råvaror i berget. Gruvdriften har skapat miljöproblem som vi är väl medvetna om och som vi åtminstone delvis kommit tillrätta med. Idag reglerar en kraftfull miljölagstiftning pågående gruvdrift.
    Så länge vi konsumerar mineral och metaller ska vi utnyttja de råvaruresurser vi har i Sverige. Vi ska inte tära på andra länders resurser där miljökraven är lägre ställda. Det vore oetiskt.

  2. Håller med dig om mycket, men inte att vi har en kraftfull lagstiftning. Minerallagen är kraftigt omdebatterad för att den är så vek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.