Tillväxtens slut – Omställningens tid

Björn Forsberg, statsvetare och författare till böckerna Omställningens tid och Tillväxtens sista dagar, föreläste i Ludvika, Borlänge och Mora under Framtidsveckan.

– Finanskrisen är i grunden en resurskris. Det är egentligen ”peak everything”, sa Björn. Tillväxten går mot sitt slut och världen mot ökad konflikt.

Sverige importerar idag olja från Danmark, Norge och Ryssland. Men inom 5-10 år är det slut på oljeimporten från både Danmark och Norge. Hur får vi då mat på bordet?

– Sverige och Norge har Europas lägsta självförsörjningsgrad. Vi får det svårt när oljan sinar och transporterna bli för dyra för import av livsmedel. ”Just in time”-system är mycket sårbara och vi har alldeles för låg beredskap för kriser.

Hur ställer vi om för att möta resurs- och oljebristen lokalt?

– Verklig förändring byggs från lokal nivå. Framtidens produktion och ekonomi kommer att vara mycket mer lokal. Resursväggen ger oss inget alternativ.

Björn visade bland annat exempel på stadsodling och cykelexplosion i Detroit, stadsodling som sysselsätter ca 40 000 på Kuba, klimatsmart samhällsplanering i Portland, 100% förnybar energi på den danska ön Samsø och lokal ekonomi och betesdjur i Åre.

Referat Omställningens Tid Björn Forsberg med bilder

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.