Solrevolutionen är här!

Johan Ehrenberg, debattör, författare och grundare till Sveriges största publika solcellspark i Katrineholm, föreläste om Framtidens energi på Mora Folkhögskola.

Referat Johan Ehrenberg med bilder

Egen el betyder att vi gör el till varandra. Det är enkelt. Det behövs inget bygglov och sätt på den taklutning du har. Du behöver solceller, en växelriktare och en elektriker som kopplar in elen. På dagen säljer/skickar du ut el på nätet och på natten köper du. Elbilens batteri kan vara ett mellanlager för din solel.

– Jag sparar 1,45 kr/kWh el idag. Juni och juli ger förstås mest, i december får jag ca 15% av sommarens produktion, berättade Johan. Mars-räkningen var 0 kr, liksom hela våren/sommaren, nu i oktober kommer det en på en hundralapp och sen i vinter blir det lite saftigare räkningar.

– Anläggningen är betald på 7-10 år och du har säkrat elpris i 40 år på 25 öre/kWh. Det är ingen skatt på egen el, du får ersättning för överskottet, du kan få elcertifikatsersättning och solcellsbidrag. JAK erbjuder ett solcellslån utan säkerhet till 4,5% lånekostnad, men avkastningen är 10%. Alla har nu finansiering till sina solceller!

Föreläsningen arrangerades av Naturskyddsföreningen, Mora kommun och Studiefrämjandet och är en del av Framtidsveckan.

Läs mer på www.egenel.se

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.