Tillbakablick på ett händelserikt 2024

Miljöpristagarna 2024 tillsammans med Dalarnas långe länsordförande, Mattias. 🙂 Foto: Lillian Lundin

Året 2024 bjöd på flera konferenser i regionen. Det började med att Dalarna anordnade Fjällkonferens i Malung. Därefter anordnade riksföreningen i samarbete med Gävleborgs länsförbund och Ljusdalskretsen Rovdjurskonferens i Järvsö. Under hösten anordnade Gävleborg en dricksvattenkonferens i Delsbo. Därtill anordnades det en nationell Havs- och vattennätverksträff i Gävle då regionala och lokala krafter självklart var inblandade.

Årets miljöpristagare som utsågs i Dalarna respektive Gävleborg förtjänar också att nämnas. I Dalarna var det Lindängets fältstation i Orsa som tillsammans med Gävle-Dala Fältbiologer fick dela på uppmärksamheten medan Trolska skogen fick behålla Gävleborgs Miljö- och naturpris för sig själv.

Det tänktes nytt på flera håll och i flera avseenden under 2024. I januari anordnades en vattendragsträff, vilken blev starten för ett Voxnannätverk. Vargens dag firades för första gången av Naturskyddsföreningen Gävleborg tillsammans med initiativtagarna i Rovdjursföreningen. Det enorma projektet Mångfaldens trädgård i Mora tog form och en mängd studiecirklar genomfördes liksom ett flertal studiebesök bl.a. till Mångfaldens trädgård Stjärnsund. EU-valet mobiliserade ett flertal kretsar där kanske Falukretsen och Gävlekretsen syntes lite extra. När Dalarnas länsordförande därtill skulle springa till Faluns alla naturreservat i samband med biologiska mångfaldens dag riktades nog ytterligare ögon mot Faluns håll. Initiativet blev också väl uppmärksammat i Sveriges Natur. Folk i rörelse för ett hållbart Gävle var ett annat härligt initiativ som gav året färg och hopp. Förhoppningsvis kommer nätverket att fortsätta arrangera utåtriktade aktiviteter under 2025.

Självklart har folkbildningen varit en naturlig del av verksamheten även 2024. Under mars månad anordnades en digital studiecirkel om hur en samlar frön från vilda växter och under slutet av november/början av december var det en digital studiecirkel om Mat, mark och mångfald. Därtill anordnade kretsar såsom Bollnäs egna naturrelaterade utbildningar av allehanda slag.

Foto: Katarina Cham

Året avrundades med ett flertal glädjande händelser. Dalarnas länsförbund fick 50 000 kr till barn- och familjeaktiviteter av Tomteland i Mora och Leksands sparbank. Rättvikkretsen firade 50 år och anordnade fest. Därtill blev Dalarnas populäre spårningskursledare tillika författaren till Rävbacken, Emil V. Nilsson, utsedd till årets Miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF. Det kändes kanske lite särskilt roligt att det blev just 2024 då Dalarna och Gävleborg anordnade en väldigt lyckad studieresa till Rävbacken och blev guidade av miljöhjälten själv. Därtill förärades Hofors-Torsåkerkretsen med dubbla besök då han både deltog under sommarens ängsvandring i Åsmundshyttan och hade föredrag med författarsamtal kring sin bok Rävbacken på Hofors bibliotek.

Emil står i bakgrunden halvt framåtböjd med sin sambo Erica till vänster. Båda kämpar hårt för den biologiska mångfalden. Det gör även Johan Hedberg från Gagnef som syns fotandes i förgrunden. Foto: Lillian Lundin

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.