Det Ekologiska lantbruket diskuteras och kritiseras med jämna mellanrum i media av många olika tyckare, skriver Anders Munters, tidigare ekobonde och ordf. i Naturskyddsföreningen Dalarna. Jag skriver ”tyckare” för de flesta som går hårt ut med sin kritik är människor som i de allra flesta fall aldrig sysslat med Ekologiskt lantbruk. Trots det vet de hur dåligt det är och också hur svårt det är.
Jag och min familj har varit lantbrukare sedan början på 1960-talet tills hösten 2012. Vår bana som Krav-producenter har varit helt fantastisk! Lite lägre skördar, men i gengäld mycket friskare grödor och framförallt mycket friskare och gladare kossor och ungdjur. 30% av veterinärkostnaderna försvann då djuren fick en bättre anpassad foderstat till vad idisslare skall äta. Mindre kraftfoder/soja och mera gräs/ensilage som de sedan urminnes tider är anpassade till att äta.
Det märkliga var att, bara efter par år efter vi börjat med ekologisk odling, såg vi en markant minskning av angrepp både av sjukdomar och skadedjur på grödorna. Det skedde samtidigt en mycket stor ökning av insekter både flygande och marklevande och antalet fåglar som fanns i fälten ökade. Nu fanns det mat och pollinerarna var betydligt fler.
Innan vi gick över till Ekologisk produktion fick vi från de flesta håll reda på hur svårt och dyrt det skulle bli. Mera ogräs, lägre skördar, mycket mera körning och därmed större förbrukning av diesel. Vår förbrukning av diesel blev i princip densamma. Ekologisk produktion är inte alls svårt, men det kräver noggrann planering och det viktigaste av allt bra växtföljder där varje gröda ha något att tillföra kommande års gröda. En av de största upplevelserna var alla positiva reaktioner från grannar och konsumenter, vi har förstått efteråt hur illa omgivningen tycker om spridning av kemiska bekämpningsmedel.
Jag vill rekommendera en mycket läsvärd bok skriven av före detta GD på Kemikalieinspektionen Ethel Forsberg ” Makt, Plast, Gift & våra barn”. Den beskriver mycket tydligt maktspelet mellan kemiindustri, marknad, näringar, myndigheter och politiker.
Trots allt det mörka som sker i vårt samhälle inte bara mot den biologiska mångfalden, måste vi tro på och arbeta för att kommande generationer också skall få en bra framtid på vår jord.
Läs hela den långa, läsvärda artikeln av Anders Munters: Bredsida mot ekologiskt igen AM svar 141212
Kommentera