Naturvård på våra ängar

Att slå med lie är en konstform som kräver träning men också viss guidning för att få till det på rätt sätt. Välkommen på slåtterkurser i Orsa och Stjärnsund!

För dig som vill skapa eller bevara ängar och biologisk mångfald, producera ditt eget täckmaterial, tycker att det är viktigt att bevara gammal teknik, vill tillvarata vinterfoder till djur eller har behov av att slå marker som inte tål eller kan nås av moderna jordbruksredskap.

Kurs i lieslåtter på Knutar Einars äng

4-6 juli (fre-sö) kl 18.00 alla dagar

Avgift: 100 kr. Max 10 deltagare.

Redskap, slipning av liar och slåtterövningar. Samling på Orsa hembygdsgård den 4 juli.

Ledare: Roland Öjeskog, 070-245 53 75.

Liekurs Permakultur Stjärnsund

10 juli, kl 09:00-16:00

Kursen kräver inga förkunskaper. Dock är det

fördelaktigt om du kan ta med egen lie.

Avgift: 575 kr. Mat: Knytis.

Ledare: Emil Nilzon, ekologisk bonde och lärare.

Anmälan och mer info 0700-25 39 35


Våtmarksslåtter – lie

Kom med på slåtter i naturreservatet Moränget väster om Dalbyn i Rättviks kommun. I Dalarna har det funnits stora arealer med myrslåttermarker. Särskilt botaniskt värdefulla var och är de så kallade rikkärren, som  i Moränget.

Tid: Torsdag 7/8 klockan 9–16

Samling: Bystugan i Dalbyn, Ore

Ledare: ”Liemannen” Kjell Gustafsson från Hembygdsförbundet i Kronoberg

Kursinnehåll: Vid bystugan tittar vi på olika liar, slipar dem och har teoretisk genomgång kring slåtter och värden i rikkärr. Därefter åker vi till Moränget för praktisk slåtter i ett rikkärr.

Kursen är kostnadsfri. Ta med fika, lunch, sittunderlag och arbetshandskar. Max 10 deltagare.

Anmälan senast den 30/7 på www.lansstyrelsen.se/dalarna/aktivitetskalender

Kontakt: Johanna Jansson, 010-225 04 38, johanna.jansson@lansstyrelsen.se

Edward Wirgén, 010-225 02 70, edward.wirgen@lansstyrelsen.se

Ängens Dag firas runt om i Dalarna och ängen i Sågsbo, Falun är utvald i Dalarna och kommer att uppmärksammas av riksföreningen.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.