Inspelad föreläsning Klimatpsykologi

Föreläsningen med Kali Andersson, leg. psykolog och en av författarna till boken Klimatpsykologi finns på vår Youtube-kanal: https://youtu.be/XBdJwPZCHzU

Utdrag ur föreläsningen:

Information räcker inte för att ändra beteenden. Man kan inte påverka om en annans konsekvens upplevs som positiv eller negativ. Människor är otroligt sociala och ljuger t ex hellre än att gruppen ska ogilla dom.

Enligt HOPE-rapporten är vi mest villiga att ändra små saker. Men vi vill att politikerna ställer högre krav/tvingande beslut så att det blir rättvist. Varför ska jag offra mig om inte alla andra också gör det? Vi måste våga prata om de stora sakerna som flygresande.

Vi behöver både minska egna avtryck, väcka politiskt engagemang och reparera ekosystem och relationer. Anpassning, inbromsning och läkning. Om man bara jobbar med sina egna utsläpp riskerar man att känna sig ensam, maktlös och få klimatångest. Det är läkande att göra saker tillsammans.

De aktiva motståndarna är få och vi bör inte lägga energi på dom. Det finns en rätt så stor grupp av passiva allierade. Om vi kan få dessa att engagera sig kan det ge mycket.

Vad får folk att engagera sig?

  1. orättvisa
  2. moralisk skyldighet
  3. tro att det spelar roll
  4. nytta av kollektiv skuld, inte personlig skam
  5. identifiera sig med andra aktiva

Varför är det så svårt att prata klimat? Människor har grundläggande behov; fysiska, kontakt, säkerhet, frihet och mening. Om ens behov hotas känner man sig hotad och vill kämpa emot.

  1. Bli arg
  2. Våga skämta
  3. Bygg gemenskap

Starta gärna en studiecirkel på temat. Läs mer på https://www.naturskyddsforeningen.se/inspiration-tips-och-verktyg/starta-en-studiecirkel-i-klimatpsykologi/

Främst för dig som bor i Gävle-Dala ordnar vi en digital studiecirkel med start 7 dec: https://www.naturskyddsforeningen.se/engagera-dig/kalender/klimatpsykologi-digital-studiecirkel/ Anmälan till marianne.sellner@studieframjandet.se

Tips:

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.