Länsstämma med stor satsning på skog

Naturskyddsföreningen Dalarnas länsstämma hölls på Stiftsgården i Rättvik den 9 april. Drygt 30 medlemmar samlades för val av ny styrelseutdelning av miljöpriser helt i skogens tecken, vårfågelspaning längs Siljan och besök på Naturmuséet samt fika med bakelser i form av bombmurklor.
 
Stämman antog ett uttalande: När den statliga myndigheten Skogsstyrelsen drar ner på sina nyckelbiotopsinventeringar, då satsar Naturskyddsföreningen Dalarna av egna pengar på inventering av skyddsvärda skogar.
En motion om storsatsning på skogsinventering bifölls, med ett maximalt belopp på 200 000 kr.​
 
Miljöpristagaren Leif Öster höll ett anförande.
– Jag har försvarat hormoslyr och att hugga bort biologisk mångfald, men när skogsfolk blir gamla undrar de ofta vad de gjort, sa Leif Öster. Dagens skogsbruk fungerar inte!
– Fult är ofta fel! Se bara på det nya kalhygget längs rv 70 vid Tällberg.
– Naturskyddsföreningen pratar om biologisk mångfald. Jag pratar om skogsägarens ekonomi, men vi kommer till samma slutsats. Den gamla skogen är värdefull där den står.
– Turismen är vår bästa exportvara och turister tycker inte om hyggen, fortsatte Leif. Besöksnäringen har tre gånger fler anställda och betalar mycket mer i skatt än skogsnäringen. Det är ”fake facts” att skogsnäringen betalar den svenska välfärden, ger 200 000 jobb främst i glesbygd och att skogsbruket är en kolsänka. I själva verket sysselsätter skogsnäringen ca 57 000 personer nära kusten och stora städer och det är en mycket liten del som går till sågade trävaror och därmed kan räknas som kolsänka.
Boken ”Skogslandskap farväl” har fått fina recensioner och säljer väldigt bra. Leif Öster använde sina prispengar till att köpa böcker.

Kommentera

One thought on “Länsstämma med stor satsning på skog

  1. Glöm inte Naturskyddsföreningens skogsmöte tisdag 11 april på Studiefrämjandet i Falun. Magasinsgatan 27, kl. 18-21.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.