Debatt: Rädda beteslagen!

Enligt svensk lag ska mjölkkor beta minst två till tre månader om året i norra Sverige och minst fyra månader i södra delen av landet. Beteskravet uppskattas kosta bönderna runt 10 öre per liter mjölk i ökat arbete, men ger samtidigt svensk mjölk ett tydligt mervärde i form av god djurvälfärd och öppethållande av landskapet.

Vi menar att bete är en bra investering.  För att klara den hårdnande konkurrensen behövs tydliga mervärden som skiljer svensk mjölk från importerad. Beteslagen är unik för Sverige.

Många forskningsstudier visar att korna på många vis mår bättre genom att beta och den biologiska mångfalden ökar med betandedjur. Utan betande kor kommer landskapet att växa igen allt mer. Den goda djurhälsan hos svenska kor innebär låg antibiotikaanvändning och liten risk för antibiotikaresistens, något som också är viktigt för folkhälsan och samhällsekonomin. Att offra alla dessa mervärden för att spara 10 öre per liter mjölk är att såga av den gren mjölkbönderna sitter på.

Läs hela debattartikeln: Rädda beteslagen

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.