Njut av skogen som finns kvar

Krönika av länsordföranden
Våren kom tidigt, men kom av sig i början av maj. Regnet som kom var välbehövligt, för det var förhållandevis torrt i mars och april. Men vintern var mild och marken dåligt tjälad vilket har bidragit till större risk för körskador vid avverkningar.

Jag var ute i skogen tillsammans med några av våra aktiva ”skogsgubbar” och inspekterade ett sönderkört hygge – det var ingen vacker syn. Vi anmälde till skogsstyrelsen och några veckor senare till miljöåklagare, eftersom vi inte hört något från skogsstyrelsen efter vår anmälan. Problemet upprepar sig och det finns nu två hyggen till som bör anmälas.

Skogsstyrelsen är medveten om problemen och kommer under någon månad inspektera hyggen från helikopter i flera län, med tyngdpunkt på avverkningar vid vattendrag. Det är väldigt bra – men vi tror inte att det räcker, vi behöver påtala de skador vi hittar för att pressa fram förbättringar.

Trots stora skador och missade nyckelbiotoper tycker ansvarig minister att vi har ett väldigt bra skogsbruk, så bra att Stora Enso bjuder in kommunpolitiker i vårt län för att visa sitt ”hållbara” skogsbruk.

Vi erbjöd oss att delta och kanske ge en något nyanserad bild av skogsbruket, då vi inte upplever att det är så fantastiskt bra. Men vi fick ett ”Nej-tack” på detta erbjudande. Hur ska vi tolka det?

Vi måste fortsätta att sprida vår kunskap i egen regi, och också anmäla överträdelser.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.